In het programma bevinden zich de volgende thema's:
- Thema Publiekszaken
- Thema Bestuur (Algemeen en Dagelijks)
- Thema Openbare Orde en Veiligheid
Programmaverantwoording
In het programma bevinden zich de volgende thema's:
- Thema Publiekszaken
- Thema Bestuur (Algemeen en Dagelijks)
- Thema Openbare Orde en Veiligheid
In het afgelopen jaar hebben we ons ingezet om op een eenvoudige en toegankelijke wijze inwoners, bedrijven en verenigingen/instellingen de producten en diensten te verstrekken die zij nodig hebben. Daarnaast hebben we inwoners gefaciliteerd bij het werken in een actieve, veilige en saamhorige samenleving. Ondanks de coronacrisis was onze dienstverlening zoals onze inwoners dat van ons gewend zijn.
Het digitaal gebruik van onze producten en diensten is verder gestimuleerd en de toegankelijkheid van onze digitale omgeving is vergroot. Zo is met succes het digitale participatie platform 'Denkmee.nieuwkoop.nl' ingezet. Daarnaast is in 2021 het participatiebeleid vastgesteld en is een eerste aanzet naar de evaluatie dorpsgericht werken gedaan.
In 2021 is opdracht gegeven en zijn voorbereidingen getroffen voor onze nieuwe website. Daarbij houden we rekening met de uitvoering van de Wet digitale toegankelijkheid. De wet eist het gebruik van heldere en begrijpelijke taal, in woord én in beeld. De implementatie van het zaaksysteem is afgerond. Dit draagt bij aan een verbetering van de dienstverlening en informatievoorziening aan de inwoner.
Toegankelijkheid is een randvoorwaarde om iedereen te kunnen laten meedoen. De overheid zet inwoners en ondernemers centraal. Dat betekent dat iedereen in de samenleving gebruik moet kunnen maken van de digitale dienstverlening van de overheid op een begrijpelijke en veilige manier. De wet verplicht ons ook om aankomend jaar de toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties voor mensen met een beperking te waarborgen.
Vanzelfsprekend bleef ook in 2021 een persoonlijke gesprek de voorkeur hebben boven digitaal, wanneer een situatie daarom vroeg of complex was van aard. Als gemeente moeten wij beseffen dat niet iedereen digitaal vaardig is en dat deze inwoners niet over het hoofd mogen worden gezien.
Om onze toegankelijkheid te vergroten en de dienstverlening verder te verbeteren zijn wij 1 november gestart met Loket-1; een plek waar inwoners met allerlei vragen terecht kunnen. Steeds vaker merken we dat inwoners binnenlopen met allerhande vragen. Als meest nabije overheid hebben wij de opdracht om inwoners van gemeente Nieuwkoop zo goed mogelijk te begeleiden. Dit betekent dat een inwoner het gemeentehuis moet kunnen binnenlopen met de opmerking ‘Dit is mijn probleem, help mij’. Dit vraagt om flexibiliteit van de organisatie. Loket-1 biedt deze flexibiliteit.
Loket-1 is een aanvulling op de huidige dienstverlening. Daar waar de bestaande loketten (zoals het Verenigingsloket, Omgevingsloket, Burgerzaken, De Verbinding en Ondernemersloket) ieder een eigen specialisatie hebben, pakt Loket-1 de vragen op die tussen wal en schip dreigen te vallen. Dit kan onder andere gaan om vragen die niet (direct) gerelateerd zijn aan bestaande diensten van de gemeente, vragen waarbij onze inwoners even bij de hand genomen moeten worden, vragen met betrekking tot het invullen van formulieren of andere zaken waarbij niet meteen duidelijk is bij welk loket het thuishoort.
Samen met de inwoner kijken we dan naar de vraag en gaan we op zoek naar een passende oplossing. Soms heeft de inwoner alleen behoefte aan een luisterend oor, dan nemen wij de tijd om naar het verhaal te luisteren.
Nieuwkoop heeft de samenwerking met de buurgemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem versterkt in 2020 en 2021. Op veel thema’s werken we nauw samen in de subregio Rijn- en Veenstreek. Door de samenwerking bundelen we kennis en expertise, realiseren zo meer efficiency en kunnen we ons beter positioneren richting de regio en bij landelijke ontwikkelingen. In 2021 is de strategische agenda Rijn en Veenstreek 'De groene poort naar de Randstad' als bouwsteen gebruikt voor de Regionale Omgevingsagenda Holland Rijnland en heeft zijn uitwerking gehad bij de formulering van de Bestuursovereenkomst NOVI Groene Hart. Hierdoor zijn voor ons belangrijke uitgangspunten overgenomen door Holland Rijnland en NOVI Groene Hart. De samenwerking en ambities op het gebied van het sociaal domein is in 2021 beschreven in de notitie Rijnstreeks model.
In Holland Rijnland verband zijn in 2021 drie belangrijke strategische documenten vastgesteld, namelijk de Regionale Omgevingsagenda, de Regionale Strategie Mobiliteit en de Regionale Energiestrategie. Er is een start gemaakt om deze agenda's door te vertalen naar uitvoeringsprojecten voor de komende jaren.
Naast de samenwerking in (verplichte) Gemeenschappelijke Regelingen, werkt Nieuwkoop ook samen in Hollandse Plassenverband om de Hollandse Plassen beter op de kaart te zetten. Om hier concreet uitvoering aan te kunnen geven is in 2021 een subsidie aangevraagd bij de provincie Zuid-Holland.
Bijdrage aan de realisatie van de maatschappelijke effecten.
Naast de samenwerking in de subregio Rijn- en Veenstreek, werkt Nieuwkoop regionaal samen in verschillende verbonden partijen en gemeenschappelijke regelingen, waaronder Holland Rijnland en de Veiligheidsregio Holland Midden. Het overzicht van gemeenschappelijke regelingen en samenwerkingsorganisaties vindt u bij 5.6 Paragraaf Verbonden Partijen.
Vereniging Zuid-Hollandse gemeenten en VNG
Zie 5.6. Paragraaf verbonden partijen
Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Hollands Midden
Zie 5.6. Paragraaf verbonden partijen
Lasten
Baten
Saldo